Това съобщиха разследващите

Над 230 000 лева са взели крадците, които нападнаха митницата в Благоевград. Това съобщиха разследващите.

Нападателите са отнесли и близо 20 кг бижута, а след себе си оставили потоп.

Кражбата се е случила в присъствието на двамата охранители, които са били на смяна по това време. Охранителната техника е била напълно изрядна и се е задействала цели 4 пъти. Въпреки това, за кражбата се разбира 10 часа след като тя се е случила.

В 23:45 в петък вечерта обирджиите започват щурма си срещу Агенция "Митници" в Благоевград. Прескачат оградата, качват се по външна аварийна стълба, разбиват прозорец и влизат в административната сграда на агенцията. Нахлуват и в стаята, където се съхраняват веществените доказателства по административно наказателни производства и с ъглошлайф пробиват касите. А после необезпокоявани започват да изнасят.

Обраха митницата в Благоевград

„Открадната е валута на обща стойност 230 000 лева, отделно са отнети накити, като най-вероятно са смятали, че всички са от благородни метали  но една част от тях са дрънкулки. Над 20 кг, те ако са знаели, че не е от благороден метал, няма да са си правили този труд да носят тези тежки железа”, заяви районният прокурор Борислав Ковачки.

Наред с внушителната сума и фалшивото сребро, крадците си тръгват и с невалидни пари.

„Има марки, но както знаете марките вече не са в обръщение. Има 30 000, които са истински, има кувейтски долари”, каза още Ковачки.

Преди да избягат, крадците предизвикват наводнение, за да заличат следите си.

„Запушили са сифоните, както на пода, така и в чешмите. В резултат на това в продължение на 10 часа водата се е изливала в административната сграда на митницата. Всички етажи бяха подгизнали от вода”, коментира Борислав Ковачки.

Обраха заложна къща в Бургас

За кражбата се разбира едва десет часа по-късно, въпреки сигнално-охранителната техника и въпреки двамата охранители, които са били на смяна.

СОТ-ът се е включил 4 пъти след проникването на крадците в Административната сграда. И при четирите пъти обаче, охраната е дала обратна връзка, че всичко в митницата е наред и кражба няма.

Тепърва разследването ще покаже дали охранителите на митницата са били принудени от крадците да скрият за кражбата или са били техни съучастници.