Французинът ще бъде личен съветник на президента на организацията

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини, който изтърпя наказание заради корупционни практики, се завърна на висок пост във ФИФПро - световната асоциация на професионалните футболисти. Французинът ще бъде личен съветник на президента на организацията Филип Пиат, предаде БГНЕС.

През 2016-та Платини бе наказан със 7-годишна забрана да заема, каквито и да е футболни постове, след като бе установено, че е получил нерегламентирано плащане на стойност два милиона франка от тогавашния президент на ФИФА Сеп Блатер. След обжалване санкцията на Платини бе намалена и тя изтече през миналия октомври, когато трикратният носител на Златната топка сподели, че планира завръщане във футбола.

Пуснаха Мишел Платини на свобода (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Като се вземат предвид неговата аура, неговите международни умения, знанията и позициите, които е заемал, той ще бъде важен за нас и гласът му ще се чува на най-високо ниво", коментира Пиат. "Познавам го от 1972 година. За момента той ще заема позицията като доброволец и няма да бъде официално назначен. Той винаги е работил за правата на футболистите като президент на УЕФА", допълни Пиат.

Платини заема позицията на личен съветник на Пиат две години преди изборите за нов президент на ФИФПро, за които Пиат вече обяви, че няма да се кандидатира, което вече породи слухове, че Платини се е насочил именно към този пост.

ФИФПро е световната асоциация на професионалните футболисти, в която членуват около 65 хиляди играчи. Централата на организацията, в която членуват 63 пълноправни страни-членки, се намира в Хоофдорп, Нидерландия.