Учениците излизат в превантивна грипна ваканция

От понеделник до 7 февруари всички ученици в област Русе излизат превантивно в грипна ваканция. Това реши на свое заседание Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Мъж почина в Русе след усложнение от грип

По думите на директора на РЗИ д-р Маргарита Николова, заболевемостта не е достигнала необходимото ниво за да бъде обявена грипна епидемия.

Учениците се връщат в класните стаи на 10 февруари, когато се очаква щабът да заседава отново, за да отчете броя на заболелите през седмицата. Данните за заболеваемостта показват увеличени остри респираторни заболявания, като най-много заболели има при децата до 15 години.

Грипна епидемия и в Търговище и Плевен

В 21 области в страната е преустановен учебният процес на 31 януари. Няма да се учи в 2079 училища и две детски градини. От днес 105 училища в област Плевен и 55 училища в област Търговище са в грипна ваканция до 7 февруари.

Преустановени са занятията в отделни училища на областите Добрич, Кюстендил, Ловеч и Разград. В област Добрич не учат учениците от 37 училища, в област Кюстендил - 26 училища, в Ловеч - 7 училища, и в 26 училища в област Разград. Няма занимания и в две детски градини в област Разград - в с. Сушево и в Завет.

ОТ ДНЕС: Грипна епидемия в половин България

Учениците в 13-те общини на област Бургас ще продължат да бъдат в грипна ваканция и през следващата седмица. Тя е удължена с два дни - 3 и 4 февруари. 5 февруари е редовна междусрочна ваканция.

Решението е взето днес по време на заседание на щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Така учениците в област Бургас ще бъдат на училище в четвъртък /6 февруари/.
Причината за удължаването е, че през последната седмица броят на заболелите на възраст от 5 до 14 години се е увеличил.

Обявената на 24 януари грипна епидемия на територията на област Хасково се удължава до 5 февруари включително със заповед на РЗИ - Хасково,  обяви на брифинг след заседание на Областния оперативен щаб епидемиологът в инспекцията д-р Снежана Иванова.

За последните 4 дни данните от сентинелния надзор сочат заболеваемост от ОРЗ и грип 173 на 10 000 души при регистрирания миналата седмица пик от 364 на 10 000 души население. Въпреки спада бе решено епидемичната обстановка да остане в сила, коментира д-р Иванова.

По думите ѝ не е докладвано за тежки усложнения от грипа с изключение на пневмонии в детска възраст. 

Редактор: