Массимилиано Фуксас планира да запази историческия облик на пространството, но и да го модернизира

„Аз идвам в София, но и тя идва при мен. Въпреки всичко, което правя, този проект е един от най-важните за моята архитектурна кантора. Става въпрос за центъра на голям, важен град, какъвто е София. Става дума за историята на София, както и за трафика през града, който е много оплетен. Това заяви в ефира на „Здравей, България” арх. Массимилиано Фуксас, който спечели проекта за площад „Света Неделя”.

Световноизвестно студио ще реновира площад „Света Неделя” (ВИДЕО)

„Смятаме, че това е изключително важен проект. Бяхме разгледали много други проекти. В света обаче няма друг, който да обединява нуждите на хората, историята на града и желанието за промяна”, каза още той.

Планът на „Фуксас” е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

Какво не знаем за новия облик на площад „Света Неделя”?

„Ние никога не режем дървета, а ги засаждаме - това е закон в нашето студио. На площада ще има и подобия на гъби, които са символ и признак на иновация. Те ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно”, разкри Фуксас.

Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му се "придаде надежда за бъдеще".

Целия разговор с арх. Массимилиано Фуксас гледайте във видеото.