Това разкри пред NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира пред NOVA случая, при който столични висши полицаи присвоиха печеливш тото фиш от възрастна жена. Той разкри, че задържаният заместник-началник на 3 РУП в София е бил шеф на сектора за джебчийски кражби и е бил повишен. Другият задържан пък е началник на група в този отдел.

Задържаните висши полицаи отмъкнали тото фиш от възрастна жена

„Случката се разиграва по следния начин: жената подава жалба, че е жертва на джебчийска кражба. Освен документи, й е откраднат и печеливш фиш от тотото. Тя подава заявление в районното, че е станала обект на кражба и колегите започват да работят. След това се случва и тази неприятна история. За подробности около деянието можем само да гадаем. Има следствено дело и аз не мога да коментирам действията по разследването. Вариантите не са много, но трябва да сме сигурни, за да мога да потвърдя. От събраните доказателства е ясно, че нашият служител се е опитал да вземе печалбата”, коментира Ивайло Иванов.

Кадри от ареста на двамата полицейски шефове (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Красимир Любомиров е стар служител на системата с достатъчно опит. За да повишим доверието на обществото, трябва да се справяме и с такива случаи. Въпросният Владимиров е бил началник на сектора за джебчийски кражби, а другият участник е бил началник на група в този отдел”, допълни Иванов.

Арестуваха двама висши полицаи в София

„Чисто статистически имаме чувствително намаление на случаите на обири. За 2018 г. имаме около 2000 обира, за 2019 г. - с 200 – 300 по-малко. Обикновено януари-февруари или септември- октомври имаме завишения на този вид престъпления. Не мога да кажа каква е причината. До 31 януари имаме 2 въоръжени грабежа. Задържан засега имаме само за обира на банката от софийския булевард „Цар Борис III”, заяви Иванов.

Ивайло Иванов: Има задържан за един от обирите в столицата

Главният секретар на МВР обясни и какъв е задържаният за обира:

„Предишни грабежи няма зад гърба си. Той е криминално проявен. Мотивът, най-вероятно, е, че той е дължал пари. Категорично няма връзка между отделните грабежи. По другия грабеж на банка в столицата колегите също работят усилено”.

„Колкото и да са подготвени служителите, каквито и да са охранителите, като влезе въоръжен човек, психиката на всеки е различна и реагира по различен начин. Първото, което предложих аз, е на територията на страната, в по-големите градове, да има по-засилено полицейско присъствие”, разкри Иванов.

Той коментира и темата за битовата престъпност:

„В никакъв случай не трябва да се стига до въоръжаване на хората, въпреки че домът е неприкосновен. След като е станал този случай, колегите са реагирали бързо и извършителят е задържан. Предстои да му се повдигнат обвинения. Увеличение на случаите на битова престъпност няма. Тази тема е приоритетна за нас и полагаме всички усилия. Днес на територията на няколко областни дирекции текат операции срещу битовата престъпност. Полицейското присъствие не е важно само през нощта, а постоянно. Няма как обаче във всяко населено място да има постоянно полицейско присъствие. Важното е хората да подават сигнали и да виждат в нас приятел, а не враг. Нашата задача е да повишим доверието към МВР", каза Иванов.

"Повечето от задържаните лица от последните акции са с повдигнати обвинения и постоянни мерки за задържане под стража. Враца и Монтана  са районите, които се открояват с битовата престъпност. В момента тече операция във Враца", допълни той.