Той е живял по земите на днешна Северна Мианма

Черепът на най-малката известна птица - по-дребна от колибри, се е запазил чудесно в кехлибар на 99 милиона години. Той удиви специалистите с много странни черти, сред които множество дребни зъби, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Японски учени откриха останки от нов вид динозавър (СНИМКИ)

Птицата Oculudentavis khaungrae е живяла по земите на днешна Северна Мианма. Черепът й е с дължина едва 14,25 мм. Останалата част от тялото не е запазена. Теглото й според специалистите е било 28 гр, а дължината - 5 см заедно с хипотетичната костна опашка.

 

"Направо бях изумена. Това вероятно е най-добре запазеният череп на птица от мезозоя, който съм виждала. И е толкова странен”, каза палеонтоложката Цзинмай О'Конър от Института по палеонтология и палеоантропология на гръбначните в Пекин. През мезозоя са живели динозаврите.

Американски студенти откриха череп на Трицератопс в Северна Дакота (СНИМКИ)

Мемозойското дребосъче е имало около 100 конични зъба с остри върхове. Най-вероятно се е хранело с насекоми. Очите му са били като на сова, като костите образуват конус, признак за остро зрение. Малкият размер на апертурата насочва, че птичето е било активно през деня.
Птиците са еволюирали от малки пернати динозаври преди около 150 милиона години.

 

Oculudentavis е пример за разликите в размер между представителите на динозавърската група. Най-големият от тях, живял по същото време, е 90-тонният аржентинозавър, който е бил дълъг 35 м.