Други осем са спасени

Най-малко един човек е загинал, а още осем са безследно изчезнали, след като лодка, превозваща мигранти и контрабандисти, се обърна в Дунав. Това съобщават от граничната полиция на Румъния, цитирани от БГНЕС.

16 мигранти от различни азиатски и африкански страни, заедно с двама контрабандисти, са били на борда на катера, който се опитвал да премине речната граница откъм Сърбия.

Лодката се преобърнала близо до югозападния град Дробета-Турну Северин късно в четвъртък, съобщи говорителят на полицията Александра Гаван пред АФП.

Заловиха лодка със 101 мигранти край Кипър

"Гранични полицаи ... забелязаха няколко души във водите на река Дунав, които молеха за помощ", се казва в изявление на полицията и се добавя, че "са спасени девет души".

Спасени са осем мигранти от Сирия, Ирак, Йемен, палестинските територии и един от контрабандистите от Сърбия. Всичките обаче са били с хипотермия.

Заловиха мигранти в хладилен камион с ябълки

"Малко след като лодката напуснала Сърбия, тя започнала да поема вода", се казва в изявлението на полицията. "Уплашени, мигрантите се изправили и лодката се преобърнала."

Румъния не принадлежи към шенгенската зона в ЕС и рядко мигрантите се опитват да влязат в страната. Строгите мерки на Унгария по границата си със Сърбия означават, че мигрантите и бежанците трябва да търсят други начини, за да стигнат до Западна Европа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.