Това съобщиха от Националния оперативен щаб

975 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 9 нови случая, като 5 са в област София и 4 в област Видин. 

Поставят село Буковлък под 14-дневна карантина

281 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 40 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

При 80 лица-медицински персонал е установен COVID-19. По отношение на общата картина – към 21 април: 506 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 469 на жени.

„София остава най-голямото огнище със 556 случая, 146 са в болница, 22-ма са в интензивно отделение“, посочи проф. Мутафчийски.

Падат часовите ограничения за влизане на работещите в София

Броят на заразените медици също продължава да се увеличава. Заради риска за екипите на Спешна помощ пък, от там изследваха с бързи тестове целия наличен екип – 783-ма души. С положителни резултати се оказват 266 от тях, след което им се правят втори, този път PCR тестове:

„След втория тест положителни се оказаха общо 13 души. Те са под карантина, на домашно лечение. Чул съм се с всички тях и се чувстват добре“, обясни  директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

Възобновяват се женските и детските консултации в болницитe (ЗАПОВЕД)

Междувременно от днес - женските консултации, детските имунизации и плановите операции отново са разрешени. Предвиден е и ред, по който да се осъществяват прегледите:

„Това, че ние сме дали възможност във вторник и четвъртък да бъдат дни за имунизация е, за да предупредим хората, да не ползват общопрактикуващите лекари за други цели така, че да няма смесване“, каза доц. Ангел Кунчев.

Въпреки по-големия брой болни в отделенията, които се очаква заради подновяването на плановите приеми, от щаба са категорични – не се предвижда тестване на всеки новопостъпил:

„Това би поставило в невъзможност лабораториите да извършват своята дейност“, отбеляза проф. Мутафчийски.

Все пак остават в сила инструкциите за безопасен прием, въведени във всички лечебни заведения в страната – до 24 часа след приемането си всеки болен се проследява за симптоми и ако получи такива, веднага му се прави тест.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 21; Бургас – 38; Варна – 25; Велико Търново – 11; Видин – 27; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 23; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 37; Пловдив – 38; Русе – 7; Силистра – 2; Сливен – 22; Смолян – 33; София – 561; Стара Загора – 32; Хасково – 14; Шумен – 4, Ямбол – 4.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!