Специални очила създават визуална картина за резултата от въздействието на наркотиците

Висока възбудимост, чувство за превъзходство, липса на умора и липса на критичност за рискови ситуации. Това се случва при сядане зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Визуална картина за резултата от тяхното въздействие създават специални очила, които помагат да се добие реална представа за забавянето на реакциите и изкривеното възприятие за дистанция.

ШОКИРАЩИ КАДРИ: Шестима души пресичали кръстовището в момента на катастрофата с Милен Цветков

Как се променя поведението на шофьор, който е сложил такива очила, коментират автомобилният състезател Румен Дунев и Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

„Употребата на наркотици играе много лоша шега на шофьорите. Възприятията за обектите не са реални. Скоростта на автомобила, който удари Милен Цветков, е около 80 км/ч. С такава скорост за една секунда колата изминава 22 метра, а ако реакциите са забавени, разстоянието достига до 44 метра”, обясни Дунев.

„Тези очила много добре показват какво се случва с управлението, как се губи ориентация и не може да се прецени дистанция”, посочи Тодоров.

Повече гледайте във видеото.