Тя положи клетва от парламентарната трибуна

Бившият правосъден министър Диана Ковачева е новият омбудсман. Тя получи 173 гласа. Нито един от депутатите не беше против, само трима се въздържаха.

Ковачева изпълняваше временно дейността на обществен защитник, след като Мая Манолова влезе в предизборната надпревара за кмет на София и напусна поста. Тя е и четвъртият омбудсман на България. Веднага след избора ѝ Диана Ковачева положи клетва от парламентарната трибуна.

„Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрание. За мен е чест, че съм четвъртият омбудсман и поемем институцията от ярки професионалисти“, посочи новоизбраният обществен защитник. 

"Справедливостта, както и истината винаги намират своят път. Омбудсманът е сред тези институции, които са призвани да ускоряват този процес. Омбудсманът трябва да има ренесансовата вяра, че човекът е центъра на вселената, от донкихотовския наивитет и вярата в доброто. Но също така трябва да има здрав разум, професионален подход и съзнанието, че заема тази позиция, за да бъде полезен на хората", заяви тя.

Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години.

Коя е Диана Ковачева?

Родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Магистър по право на Европейския съюз в същия университет и магистър по право на Европейския съюз и съдебна система от Университет Нанси II, Франция.

По-късно става доктор по международно право и международни отношения, а в последствие и доцент по същата дисциплина. Владее английски, френски и руски език.

В професионалният си опит тя е преминала през длъжността научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН, Министър на правосъдието на Република България (2011 – 2013); Заместник-омбудсман на Република България ( от 2016 г.); Преподавател в Юридически факултет на УНСС.

През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса и за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си