Проверката на ДАНС сочи, че Булбанк не е уведомявала „Финансово разузнаване” при извършване на плащания на суми над 30 000 лв.

Бойко Борисов,  Владислав Горанов и Менда Стоянова са разпитани в качеството си на свидетели по делото срещу хазартния бос Васил Божков. Това съобщиха от специализираната прокуратура.

Оттам съобщават още, че 3610 предмета с признаци на движими културни ценности са иззети до момента от офиса на Васил Божков на столичната улица „Московска”. От Апелативната специализирана прокуратура очакват броят им да надхвърли 10 000. Оттам напомнят, че Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция от 212 артефакта.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Специализирана прокуратура продължават действията си по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ”. От държавното обвинение припомнят, че Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за престъпления против финансовата и данъчната системи.

„Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи, или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство”, заявяват от спецпрокуратурата.

Същевременно проверката на ДАНС сочи, че „Уникредит Булбанк” не е уведомявала „Финансово разузнаване” при извършване на плащания на суми над 30 000 лв., както се изисква от закона. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр Васил Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска” 43 в столицата.

От „Уникредит” заявиха за NOVA: „Банката винаги спазва стриктно законовите и регулаторните изисквания и се ръководи по най-високите професионални стандарти в това отношение”.

Редактор: Ина Григорова