Доказахме, че не можем да се самоконтролираме, затова ще ни наложат контрол, коментира д-р Маджаров

„Има тревожен ръст на носителите на COVID-19, но засега няма вълна от заразени, които биха потърсили болнична помощ”. Това обясни в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той коментира връщането на част от мерките срещу разпространението на коронавируса. „След като сами не можем да спазваме трите „Д” – дезинфекция, дисциплина и дистанция, ще ни наложат контрол”, коментира д-р Маджаров.

Нови по-строги мерки заради COVID-19 (ВИДЕО)

По думите му засега не е необходима строга карантина и настоящите мерки са достатъчни. Болниците от своя страна били по-подготвени за работата с такива пациенти.

Д-р Маджаров коментира и развитието на вируса. „Факт е, че откриваме носители, които нямат симптоми или имат съвсем леки симптоми. Вероятно има промени и във вируса, вероятно това се дължи и на имунитета на отделните хора, на обществения имунитет. Отговор на този въпрос ще се търси още дълго време”, коментира д-р Маджаров.

БЛС: Изискването на PCR тест при хоспитализация е необходимост

Той обърна внимание и на финансовото състояние на болниците. „Лечебните заведения бяха поставени пред тежко финансово изпитание. Получаваха 2 месеца подред 85% от предвидените приходи. Очаква се някои от тях да продължат със същите приходи и следващите месеци заради липса на пациенти. Не бива да твърдим, че те са готови да поемат нови разходи от своите бюджети”, обясни д-р Маджаров.

Той защити и позицията на Българския лекарски съюз по спора със здравното министерство за PCR-тестовете при хоспитализация. Според ведомството това изискване е незаконосъобразно. Според БЛС обаче лечебните заведения имат право да търсят сигурност за персонала и пациентите си.

Още гледайте във видеото 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК