Производството скача с 20%

Задава се треска за противогрипни ваксини. Заради страха от коронавируса и желанието на фона на пандемията хората да се предпазят от вируси, световни концерни се готвят да произведат рекордно количество препарати срещу грипните щамове.

Следващите месеци вероятно ще отбележат рекорд в производството и търсенето на противогрипни ваксини. Не по-различна е и прогнозата за ситуацията у нас. 

СЗО бие тревога: Броят на заразените с COVID-19 в Европа расте

„България не прави изключение от световните тенденции. Тук търсенето е също по-голямо, както и интересът към противогрипните ваксини. Ние сме предвидили това и сме готови тази година да предоставим по-голямо количество в сравнение с миналата година противогрипни ваксини”, обясни Петранка Жекова, оперативен мениджър във фармацевтична компания.

От компанията посочват, че в света се очаква да бъдат произведени с 20 % повече противогрипни ваксини спрямо миналата година.

Засилен интерес към ваксините очакват и общопрактикуващите лекари, които участват и в програмата за безплатни ваксини за пенсионери над 65 години. А най-подходящият период за поставяне на ваксина е поне месец преди очакваната първа грипна вълна.

Фармацевтите предупреждават, че въпреки очаквания ръст в търсенето на ваксини на пазара у нас ще е наличен приблизително същият брой дози като предходната година.

Обичайно ваксинациите започват през октомври.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.