Демонстрации има в София и Пловдив

Протести и контрапротести бележат деня на Съединението. В 60-тата вечер на недоволство демонстрации има в София и Пловдив.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Традиционно протестиращите в столицата се събраха в "триъгълника на властта". Малко след 19:30 часа те блокираха движението по бул. "Цар Освободител". На тротоара пред Партийния дом са разпънати палатки на организацията „Системата ни убива”. 

След 21 часа протестиращите се отправиха на шествие до "Орлов мост". Те носеха 10-метрово знаме, което по думите им е "символ на свободата". Малко по-късно те блокираха кръстовището там.

В центъра на София се събираха хора и на контрапротест. Те са обединени под надслов „Граждански патрул „Ситняково”. Недоволните се обявиха за оставката на Румен Радев. На място те попълваха анкета и подписка, която ще внесат в прокуратурата. В нея те настояват хората, които са инициирали агресивни действия на 2-ри септември, както и тези, които призовават към по-агресивни действия да бъдат установени и към тях да бъдат предприети съответните мерки. 

Големите чествания на празника днес са в Пловдив. Недоволни излязоха и там на антиправителствен протест. Той беше под надслов „Национален поход за съединение”. Сред протестиращите имаше и членове на „Отровното трио”.

Демонстрантите бяха подготвили 50-метров национален флаг, с който преминаха по централните булеварди на града.

На площад „Съединение” в 20:30 се състоя тържествената заря-проверка, а президентът Румен Радев произнесе слово. Всички граждани, които искаха да присъстват на тържествената заря-проверка трябваше да преминат през три пункта, на които бяха проверявани за оръжие и опасни предмети.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.