Вижте няколко наистина красиви заради своето значение имена

Името на човек говори много за него и винаги е първото нещо, което научаваме, когато се запознаваме с някой нов човек. Името ни служи през целия ни живот и е едно от главните неща, с които ни помнят.

Има имена, които правят по-голямо впечатление от други и носят по-силен заряд със своето уникално съчетание от букви и скрит смисъл.

Вижте няколко такива имена - те са български, по-стари са и са наистина красиви заради своето значение:

Адам – древноеврейското име означава „човек“, пише edna.bg. В различните страни то може да звучи и като Едам или Ади. 

Антим – Освен Св. Антим Никомидийски, с древното име Антим, означаващо „борец“ или още „противник“ (от „анти“ на гръцки език), така се е наричал и българския екзарх Антим I.

Ето кои са най-популярните имена за новородени в България

Дамян – Това име също има гръцки произход - Δαμιανός и означава „усмиряващ“. Така се е казвал един от светите братя лечители, познати още като „безсребърници“ Козма и Дамян. Те се смятат за покровители на лекарите, празникът им според църковния календар е на 1 юли. 

Снимка: iStock

Матей – името с еврейски произход значи „Божи човек“ или „Дарен от Бога“. Матей е бил един от четиримата евангелисти и името му се среща в много страни.

Лука – произхожда от гръцкото име Лукас, което пък е образувано от латинската дума lux – светлина. Вариантите му са Люк, Лукаш и е принадлежало на един от авторите на Евангелието Св. Лука.

10 грешки, за които родителите съжаляват след време

Наум - Наум е „утешител“ или „утешен“ на еврейски и у нас е познато като име на един от учениците на светите братя Кирил и Методий.

Снимка: iStock

Захари – и това име произлиза от древноеврейския език, като Зехариах, означаващо „Господ (Яхве) помни“. Носил го е пророк Захарий, папа Захарий I, както и големият български иконописец Захари Зограф.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.