Глобална пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН

Глобална пандемия от затлъстяване застрашава света, предупреждава ООН. Според прогнозите на организацията до края на годината над 130 милиона души ще се изправят пред глад, а 3 милиарда няма да могат да си позволят здравословна храна. Във Великобритания всяка седма смърт се дължи на неправилно хранене, а 2/3 от жителите на Острова са с наднормено тегло.

Затлъстяването влошава състоянието на заразените с корованирус (ВИДЕО)

До какви здравословни проблеми водят излишните килограми и правят ли ни по-уязвими на коронавирус? Връзката между затлъстяването и COVID-19 в студиото на „Събуди се” обясни диетологът д-р Мария Николова.

„За съжаление, все повече деца и възрастни пристигат с повишено телесно тегло с 3-4 кг. По-опасното е, че се повишават коремните мазнини, които са в черния дроб. Чрез анализ видяхме, че се влошават т. нар. придружаващи рискови фактори за затлъстяването”, добави Николова.

Диетолог: Наднорменото тегло също е рисков фактор за коронавируса

Тя заяви, че затлъстяването не е социален феномен или козметичен дефект. Посочи, че то е заболяване. „Хората с наднормено телесно тегло имат по-голям брой мастни клетки, в които се оказва, че има повече рецептори, за които коронавирусът се захваща. Тоест, имаме по-голям брой рецептори, през които вирусът може да навлезе в организма. Вирусът може по-дълго да се отглежда във въпросните клетки”, обясни диетологът.

Д-р Николова обобщи, че затлъстяването, заедно с възрастта, e рисков фактор за заразяване с COVID-19.

„Опитът със затлъстяването и инфекциите е от преди появата на коронавируса. Категорично наднорменото телесно тегло е фактор, който дава по-лош имунен отговор. Човек с лоша вътрекоремна мазнина по-трудно изгражда имунитет”, каза още тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.