Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната му присъда

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжния съд във Варна спрямо двама подсъдими за изнудване. Съдът определи на Веселин Марешки наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 000 лв., съобщават от Апелативния съд във Варна.

Красимира Колева трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 000 лв. Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен М. да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 000 лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. 

Красимира Колева е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 000 лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество. 

Веселин Марешки и Кръстина Таскова също се отказаха от имунитета си

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин Марешки и Красимира Колева. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 000 лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните. Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира К. към Веселин Марешки е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Депутатите да нямат имунитет, предлага Марешки

Защитата на Веселин М. счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок. Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

"Абсолютно съм убеден, че не съм направил нищо нередно", заяви пред БНР лидерът на "Воля" и добави:

"За съжаление, в момент, когато държавата ни е обвинявана, че не осъжда корумпирани политици и олигарси, явно някой е решил като най-удобен момент да покаже моя случай и ми е сложена по най-безобразен начин тази, макар и временна присъда, колкото сега да излезе новината. Да кажат, че дори уж подкрепя правителството, а са му лепнали присъда".

Той беше категоричен, че ще обжалва присъдата и допусна, че тя може да бъде използвана за оказване на натиск върху него, но беше категоричен, че няма да се поддаде.

"Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто - в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът", заяви в съобщение до медиите Веселин Марешки.

"Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа. Нелепо е да се твърди, че съм искал да получа от някого 10 хиляди лева и то чрез заплахи или незаконни действия. Обемът на бизнеса ми- и аптеките, и бензиностанциите, показва, че такова твърдение е повече от несериозно!

Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 –ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар.олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен

в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна- ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете -други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”.

Адвокатите ми ще обжалват в законовия срок. Няма да се поддам на поредния опит за натиск. Господ отгоре гледа! Вярвам, че истината ще възтържествува", се казва още в позицията на лидера на ВОЛЯ.

Неговият коментар очаквайте утре в "Здравей, България" по NOVA.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.