Това е първото дело за терористичен акт в най-новата история на България

Най-тежката присъда - доживотен затвор без замяна, получиха двамата съучастници при терористичния акт на летище Сарафово през 2012 г. Съдът постанови и кръвнина в размер над 100 млн. лв.

Прокурор: Ще има осъдителни присъди по делото "Сарафово"

Специализираният наказателен съд призна за виновни Мелиад Фарах - австралиец от ливански произход, и Хасан ел Хадж Хасан - канадски гражданин, също от ливански произход. Те са били помагачи на камикадзето Мохамед Хюсеини, който взриви бомба на аерогата.

Гешев: Приключва делото за атентата в Сарафово (ВИДЕО)

Делото срещу тях се води задочно, тъй като и двамата са в неизвестност. При терористичния акт загинаха петима израелци и българинът Мустафа Кьосов. Други 35-ма бяха ранени.

Въпреки суровата присъда близките на българския шофьор разказват, че възмездие трудно ще има. Мъжът остави след себе си и непълнолетно дете.

„Колкото и да ги съдят, тези хора вече ги няма. Каквото и да правя, моето дете няма да се върне”, разказа бащата на загиналия български шофьор Ахмед Кьосов.

Белязана остава и съдбата на друга българка - екскурзоводката Данка Иванова. Тя също е ранена от бомбата. А днес всяко преминаване през летище Сарафово й носи страдание, разказва адвокатът й – Ивелин Димитров.

„Все още има проблеми със слуха, тъй като тъпанчетата й са били спукани. Шокът остава за нея. Тя не работи вече като екскурзовод”, каза той.

Сред загиналите при атентата  е и бременна жена. Пред NOVA ексклузивно говори нейният съпруг Ицхак Шрики.

„Това е добро наказание, но истината е, че те в момента са на свобода. И е много важно да се отбележи, че са от „Хизбула”. Не можеш да го опишеш, ако не си го преживял. В началото си объркан, не знаеш какво се случва. Но трябва да продължиш. Аз продължих”, сподели той.

А главният прокурор Иван Гешев написа в Twitter, че справедливостта е получена. В поста си Гешев казва още, че подсъдимите са свързани с „Хизбула”. Подобна теза развива и журналистът и експерт за региона Мохамед Халаф.

„В България има една солидна организация на „Хизбула”. Аз съм сигурен, че тя е дала логистична подкрепа в атентата”, каза той.

Журналистът не изключва възможността двамата уличени да са все още живи. „Атентатите са живи и здрави. „Хизбула” ги крие и нито българското правителство, нито Интерпол, нито Европол са в състояние да стигнат до тях”, смята Мохамед.

Това е първото дело за терористичен акт в най-новата история на България. Присъдата за него на първа инстанция идва 8 години по-късно. Парче по парче разследващите успяват да възстановят пътя на атентаторите, за да разберат как се е случило всичко.

17 дни преди взрива атентаторът Мохамед Хасан ел Хюсейни е проучвал района, опознавал е различни маршрути между Варна и Бургас.

На 28 юни 2012 г. единият от осъдените днес Мелиад Фарах пристига в България, като сменя самолети и влакове от Бейрут. Вторият осъден - Хасан Ел Хадж Хасан,  е дошъл у нас на 13 юни. Докато били у нас те се представяли, като туристи от щатите.

Половин година след атентата за първи път България предполага, че атентаторите принадлежат към военното крило на групировката „Хизбула”.

След още 5 години, на 17 януари 2018 г. делото за атентата започва по същество, за да се стигне до днешната доживотна присъда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.