Учени стигат до интересни заключения след изследване на 7 000 доброволци

Интензивните тренировки в продължение на 5 години могат да подобрят здравето и да удължат живота на човек. Това сочат резултатите от изследване на учени от Университета по естествени науки в Норвегия, предаде БГНЕС. Заключенията им са публикувани в „British Medical Journal”.

ВДЪХНОВЯВАЩА ИСТОРИЯ: Тийнейджър се преобрази чрез спорт (ВИДЕО)

В експеримента са участвали около 7 000 доброволци на възраст от 70 до 77 години, разделени на три групи. Участниците в първата група трябвало да правят упражнения с висока интензивност два пъти седмично, включително 10-минутна загрявка и 4-минутни упражнения на интервали от по четири минути. Втората група тренирала с постоянна умерена интензивност по 50 минути два пъти седмично. Доброволците от третата група били инструктирани да правят упражненията, препоръчани от норвежкото Министерство на здравеопазването.

Учени съветват как да удължим живота си с 10 години

Пет години по-късно експертите сравнили данните за смъртността сред участниците. Оказало се, че при първата група този показател е бил 3%, при втората – почти 6%, а при третата – 4,7%. Учените отбелязват, че разликата не е статистически значима, но показва връзката между тренировките с висока интензивност и доброто здравословно състояние и по-голяма продължителност на живота.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.