Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, каза още президентът

Очаквам българското правителство да се пребори за Глава 35 от преговорната рамка, в която да бъде вложената цялата наша национална рамкова позиция, приета от българския парламент, като ясно обособими критерии, които да бъдат следени през целия преговорен процес. Това обаче изглежда все по-малко вероятно и от тук изходът е само един - отлагане на преговорите, докато не се случи ясно и обвързващо споразумение за изчистване на всички двустранни въпроси с Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев по повод последното развитие на разговорите между Република България и Република Северна Македония.

Каракачанов: Напълно неприемливо е Скопие да получи подкрепа за преговори с ЕС

Президентът съобщи, че темата ще обсъди още днес и с германския си колега. Членството на РС Македония в ЕС е изключително важно за нашия регион и България винаги го е подкрепяла, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като българска нация и културно наследство няма да бъдат никога поставени под въпрос от външни фактори.

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Северна Македония

Като страна, отговорен член на ЕС, ние не трябва и не можем да си позволим да вкарваме в ЕС нови, нерешени проблеми. Не можем да даден легитимация на омразата към България. Не може като самоуважаваща се нация, 3 години след подписването на Договора за добросъседство, да виждаме текстове в учебници, в музеи, паметници обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, заяви Радев. По думите му, вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.