Около това мнение се обединиха българските лекари

Мутациите на коронавируса няма да наложат създаването на нова ваксина. Около това мнение се обединиха българските лекари, макар да прогнозират, че COVID-19 ще продължи да се променя. Според специалистите голяма част от мутациите са незначителни.

Проф Аргирова: COVID-19 продължава да мутира

Преди дни американски изследователи откриха мутации на COVID-19, които му помагат да избегне свързването с антитела. На този етап обаче е малко вероятно новите форми на вируса да го превърнат в по-смъртоносен.

„По принцип всичко е възможно, въпросът е колко е вероятно. Вирусът, който и да e, няма за цел да ни убие, той просто има за цел да се разпространява“, обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен

Нови изследвания доказват, че от началото на своето съществуване коронавирусът има около 13 хиляди мутации

„Вирусът ще гледа да прави такива мутации, които го правят по-малко вирулентен, а не по-опасен. Ако той стане по-опасен, ще има по-тежки мерки и ще е по-лесно да бъде изличен”, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Освен че мутациите на вируса няма да го превърнат в по-агресивен, няма да наложат и създаването на нова ваксина. Оказва се, обаче, че има и изключения.

Проф. Аргирова: Очаква спад на заболелите от COVID-19 от средата на декември

„Проблем биха създали такива мутации, които да позволят на вируса, образно казано, да избяга от нашия имунен отговор. Да, такива мутации измежду всичките 13 хиляди, разбира се, че се откриват, но те са изключително редки“, каза проф. Александрова

„Ваксините, които излизат първи на пазара, имат много кратък цикъл на производство, което позволява бързо да бъдат адаптирани, ако се случат такива неща, въпреки че аз не предвиждам такива неща да се случат“, добави д-р Симидчиев.

Според специалистите страховете на хората могат да бъдат елиминирани единствено с личен пример.

„Аз ще се ваксинирам. Ще бъда един от първите по простата причина, че достатъчно много съм чел и мога да чета статии адекватно“, обясни пулмологът.

На теория е установено, че едва 200 мутации от съществуващите 13 хиляди може и да не предизвикат имунен отговор.

Репортер: Запрян Запрянов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.