Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

Българските учители, които биха се имунизирали срещу COVID-19, са под 15 %. Много повече - 44  на 100, категорично отказват да се ваксинират. Причината е липса на достатъчно информация за страничните ефекти. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В столичното 107 училище вече изготвят списъците за имунизиране на учителите. Директорът Данко Калапиш разкрива, че той е сред първите, които биха се възползвали от възможността.

„Лично аз съм на първо място в списъка. Първи съм се записал за ваксина. Нямам сериозни страхове, тъй като нямам и съпътстващи заболявания”, коментира той.

"Ню Йорк Таймс": Не, във ваксината срещу COVID-19 няма микрочип (ИНФОГРАФИКА)

Анонимна анкета на синдиката сред 1520 учители обаче показва, че гилдията е по-скоро резервирана към масовата ваксинация. Причината е липсата на яснота.

„Искат да разберат малко повече подробности относно ваксинацията - дали ще има странични ефекти, за кои хронични заболявания не е подходяща. Но важно е да кажа, че и около 20% имаме с прекаран COVID, които просто не поемат риска да си поставят ваксина, тъй като имат изградени антитела и нямат яснота дали е наложително да се поставя”, каза още Калапиш.

ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ: Британка на 90 - първата в света ваксинирана срещу COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Липсата на ваксинация сред преподавателите се оказва сериозно притеснение за голяма част от родителите.

„Аз ще се ваксинирам, за да предпазя техния живот и апелирам към учителите и те да се ваксинират. Ще имам притеснения да пусна детето в присъствено обучение другата година, ако учителите му не са ваксинирани”, казва майка на дете.

Според изследването 37% от учителите изобщо не са информирани за ваксината.

Ваксинирането срещу COVID-19 в ЕС ще започне преди Нова година

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.