Очакват фалити и уволнения

Собственици на заведения и ресторанти в Казанлък излизат на протест срещу това, че са затворени. Казват, че се очакват масови фалити и уволнения на служители.

Пореден ден повече излекувани от новозаразени с COVID-19 у нас

Те са на мнение, че в бранша има двоен стандарт. Според тях бъдещето им е или фалит, или много трудно връщане към работен режим, когато това стане възможно.

„Не може да има двоен аршин, за нас и за другите колеги, които имат хотели и ресторанти, не може да се отварят зимни курорти, а ние да сме 100% затворени. При нас разходите вървят. Нито едно правилно решение досега, според мен, не е взето“, казва Петър Стоянов.

„Аз от тук нататък не знам как мога да оцелея, аз имам две деца, как мога да си храня семейството, по тоя начин, по който държавата се отнася към нас. Не може едни да работят, други да не работят, при условие, че нещата са идентични“, смята Севдалин Гърбев.

Собствениците на заведения са готови на протестни действия, но се надяват на адекватна помощ от държавата за бранша.

 

 

„Ако някой покаже, че в моето заведение някой е заболял или някъде другаде, аз съм съгласен да бъда затворен, но всичките големи заводи, автобусите пълни, веригите пълни. Не може така, това не е редно, не е правилно“, казва още Стоянов.

Помощите към персонала и съдържателите, към този момент не са достатъчни за оцеляване в бранша.

„Персоналът няма как да е мотивиран. 24 лева са напълно недостатъчни, за оцеляването на един човек. Предположете, че този човек има да храни, деца, семейство и така нататъка с 24 лева“, казва Костадин Йовчев.

При отваряне на заведенията, съдържателите, споделят, че цените със сигурност ще са повишени, заради натрупаните задължения.

Репортер: Георги Манев

Повече по темата гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.