Очаква се повишаване броят на случаите в Европа заради новия вариант на COVID-19

"Очаква се повишаване броят на случаите в Европа заради новия вариант на COVID-19 от Великобритания, това се отнася и за България", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS проф. Нели Корсун,  директор на Националната референтна лаборатория.

"Мерките помагат, ваксинацията също, но трета вълна е възможна", допълни гостът.

Eвропейски държави налагат строги ограничения за пътуващите

Според нея засега няма доказателства за по-голяма зараза или ефективност на ваксините на база етнос. Тя заяви, че е напълно възможно преболедувал COVID-19 да се зарази отново, но с  варианта от ЮАР или Бразилия.

"Ваксинираните могат за кратко време да предават вируса, но самите те не се разболяват, защото имат защитни сили", добави още експертът.

"При въвеждане или отпадане на мерки здравните власти се ръководяят от международни стандарти, това важи и в България, училищата и моловете са с относително умерен риск, затова и бяха отпуснати мерките", смята проф. Корсун.

"Текстилните маски не така ефективни, както медицинските, затовае по-добре да се носят именно те или с по-висока степен на ефективност", убеден е вирусулогът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.