През последните месеци нивото на фини прахови частици в столицата е високо

Започнаха тестове с новата мобилна автоматична станция за качеството на въздуха в София. Те ще продължат 72 часа и ще се проведат в базата на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в квартал „Павлово“. До момента данните показват, че няма замърсяване над нормата.

Всички автомобили задължително с екостикер

Доставката на мобилната станция се осъществява изцяло с бюджета на Столичната община и цели подобряване качеството на въздуха. В представянето на новото съоръжение участва и заместник-кметът на София Десислава Билева.

 

 

"Мобилната станция разполага с най-съвременното оборудване и сертифицирана апаратура. От нея ще бъдат подавани данни за чистотата на въздуха. Стартират първите 72-часови проби, които ще приключат в събота. Ще направим още едни от понеделник – в Панчарево", каза Билева.

По думите й станцията ще бъде позиционирана на определени точки по програма и ще предава сигнали постоянно.

Заради високите нива на фини прахови частици през последните месеци от Столичния инспекторат извършваха засилени проверки за нерегламентирано горене на отпадъци.

Монтираха над 500 филтри на комини в София

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.