Регистрираната безработица през януари е 7 на сто

През януари броят на започналите работа регистрирани безработни достигна 14 305, което е с 2 052 повече в сравнение с последния месец на изминалата година, съобщават от Агенцията по заетостта.

Димитър Манолов: Няма драстично повишаване на безработицата

Общо 272 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. 82.4 на сто от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 23,8 на сто, следвани от търговията - с 17,6 на сто, държавното управление - 7,2 на сто, строителството - 5,5 на сто, и др.

Общо 2 514 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през януари - 69 по програми и мерки за заетост и 2 445 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОПРЧР, която стартира през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 9 590 души, като само през януари са сключени трудови договори с нови 2 768 безработни.

Сачева: Обмисляме да разширим обхвата на мярката 80 на 20 от април

Според административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрирана безработица в страната през януари, когато поради сезонните особености традиционно се отбелязва и най-високата месечна безработица, е 7 на сто. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличениеот 0.3 на сто в стойността на показателя, а ръстът на годишна база е с 0.7 процентни пункта.

В края на януари регистрираните безработни в бюрата по труда са били 229 750, което е с 9 458 души повече от декември. На годишна база увеличението е с 24 426 души. Въпреки наложеното затваряне поради втората вълна на Ковид кризата, през месец януари не се наблюдава съществен ръст на дневния ход на новорегистрираните безработни.

До 1 февруари самоосигуряващите се могат да променят вида на осигуряването си

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 35 026 безработни , като броят им, въпреки кризата, е само с 1 318 повече от броя на новорегистрианите през януари 2020 г., допълват от АЗ. Освен тях, други 488 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като "60/40" и "80/20" (проект "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" по ОПРЧР), продължават да работят за запазване на заетостта, като през месец януари над 145 000 заети са били компенсирани по тези мерки.

Мярката "Запази ме", финансирана по ОПРЧР и финансовия механизъм React-EU, за компенсиране на заетите в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури през месеца средства на близо 40 000 заети.

РАВНОСМЕТКАТА: Над 220 хиляди са безработните българи в края на 2020 г.

Въпреки наложения втори "локдаун" пазарът на труда продължава да търси работна сила. Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 11 378. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (34 на сто), следват държавното управление (12.6 на сто), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.4 на сто), административните и спомагателните дейности (8.8 на сто), строителството (4.8 на сто) и образованието (4.8 на сто).

Най-търсените професии през месецa са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; стопански и административни специалисти; продавачи; специалисти в спедиция и обработка на товари; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал осигуряващ сигурност и защита; монтажници и др.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА