При ходене на доктор всяко едно докосване трябва да се обяснява

„Внимавай с непознати“ – съвсем не е достатъчна насока към децата ни, ако искаме да ги предпазим от недоброжелатели или още повече – посегателства и злоупотреби. Как да говорим с най-малките за безопасните и опасните докосвания – в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS гост е психотерапевтът Димитрина Митрева.

По думите ѝ всеки родител трябва да изхожда от фактора на „сексуалното желание“.

"Границите и докосването започва от най-ранна детска възраст. Всичко, което се случва по линия на тялото още от бебе трябва да бъде вербализирано, съпроводено с думи. Иначе тихото докосване се възприема като перверзия", обясни специалистът.

Според нея при ходене на доктор всяко едно докосване трябва да се обяснява. А разговорите за недобронамерени други хора трябва да се проведат отрано.

Как и кога да говорим с децата за смъртта? (ВИДЕО)

"Трябва да има усещане за собствения си пол. Между 3 и 4 г. е добре да се купи книжка с илюстрации, където да се обясни кога и къде трябва да бъдат докосвани половите органи", уточни Митрева.

Психотерапевтът смята, че е добре е да няма табу върху темата за голотата. Трябва обаче да не се отива в другата крайност, за да не стане детето асексуално.

Темата за възрастта е ключова в обясненията, както и това, че докосванията не бива да стават насаме.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.