Хората да не мислят за локдаун, а да си носят маските, препоръча здравният министър

Ако темпът на ваксинациите върви така, както вървеше последните 3-4 дни, до месец и половина може да имаме пълен контрол над епидемията в страната. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна.

„Нека хората вместо да чакат локдаун, да си носят маските, да си дезинфекцират ръцете, да спазват дистанция, да не се събират на големи групи. Това е достатъчно за ефективния контрол над заболяването”, увери той.

Проф. Балтов: До края на юни може да стигнем до 2 милиона ваксинирани

Засега обаче кризата с ваксините продължава. Професор Ангелов повтори призива си към производителите да увеличат доставките. До дни се очакват доставки от AstraZeneca. Договорено е и допълнително количество от 1 милион дози от Pfizer и 400 000 дози на Moderna. Очаква се да пристигнат между май и юни.

„Нека да дойде доставката от AstraZeneca. Нека видим какво количество ще дойде. Очакваме реакция след снощното заседание на Европейския съвет”, заяви проф. Ангелов. „Не можем да поемем ангажимент, тъй като резултатът не зависи от нас”.

 

„В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил. На 22 февруари Министерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни – вместо двете очаквани доставки -  на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога,  да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca", обясни министърът на здравеопазването.

 

 

Проф. Ангелов подчерта, че текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с редуцирането на доставките на 60 %, но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.

Във Варна министърът на здравеопазването съобщи, че членовете на ЦИК, РИК и „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с изборния процес, които са пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу COVID-19. Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации. Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало. „Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата се случват“ , обясни проф. Ангелов и уточни, че необходимите за участниците в изборния процес ваксини са налични и се съхраняват в РЗИ по места.

Министърът на здравеопазването даде старт на работата на последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна.

СНИМКИ НА АПАРАТА ВИЖТЕ ТУК

С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.

Репортер: Емил Дамянов

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.