В тях ще бъдат настанени около 300 души

Напрежение в столичния квартал „Факултета”. Причината – започва събарянето на два блока и над 200 от жителите  им скоро ще бъдат настанени в първата у нас сграда от контейнери. Голяма част от тях, обаче не искат да живеят там.

51 семейства от така наречените „Виетнамски общежития” ще бъдат настанени в апартаментите след по-малко от месец и половина. Преди това трябва да бъде издаден Акт 16. Във всеки от апартаментите има кухня за сметка на общината. Обзаведени са и баните. Всичко останало ще бъде за сметка на самите наематели. Голяма част от тях обаче отказват и не искат да се настаняват в тези морски контейнери, защото смятат, че е тясно.

Напрежение във „Факултета” заради жилищна сграда от контейнери

Голяма част от хората предпочитат да останат в седми и осми блок на „Виетнамските общежития” пред това да се преместят в нови домове. „Дъщеря ми има три деца. Другата е с две деца, а другото момиченце е на 17 години, тя е с едно дете. Момчето ми е ученик в 9-ти клас. Нормално ли е да купим легла на етажи? В казармата ли сме”, коментира Ангелина Янкова.

За да покажат колко уютен би могъл да стане всеки от апартаментите, от общината са обзавели за тяхна сметка жилището на Румяна, която отглежда сама четиримата си внуци. „Уникално е, радвам се, нямам думи как да благодаря”, казва тя.

„При едно добро разположение на мебелите спокойно могат да живеят хора и то да живеят нормално. Да не забравяме, че това са социално слаби семейства, не можем да им предложим 150-200 квадрата апартаменти и да живеят в някакъв лукс”, коментира Иван Чакъров - кмет на район „Красна поляна”, Столична община.

Голяма част от бъдещите обитатели на новата жилищна сграда от контейнери обаче са непреклонни и се заканват да не напуснат „Виетнамските общежития”.

Ако все пак настаняването мине успешно, от общината са измислили механизъм, с който ще следят дали жителите от квартала пазят новите си домове. За надзора ще отговаря също местен жител.

„Той ще следи как се спазва паркирането, как се спазва живеенето. Това е много важно - да контролираме постоянно живеещите там, да не допуснем те да ги превърнат още след една година в нещо, което не става за живеене и да продължат да искат още нови жилища”, казва Иван Чакъров.

Репортери: Ивелина Драгнева, Румен Бахов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.