Акциите на компанията значително поевтиняха

Германският авиопревозвач Lufthansa е понесъл рекордни загуби от 6 милиарда и 700 милиона евро миналата година в резултат на коронакризата. За сравнение, през 2019 г. авиоконцернът отчете милиард и 200 милиона печалба след данъци и такси.

Но през 2020-та икономическите и социални последици на пандемията от COVID-19 са довели до огромни загуби. Акциите на компанията също значително поевтиняха.

Ръководителят на компанията Карстен Шпор прогнозира, че 2021 г. също ще бъде трудна, като прогнозите са за едва 40-50 процента превози спрямо равнището преди кризата.

Шпор все пак изрази надежда, че през текущата година загубите на компанията ще бъдат значително по-малки и няма да й се наложи да използва изцяло помощта от 9 млрд. евро, предоставена й от германското правителство.

Авиокомпаниите могат да загубят 29,3 млрд. долара поради коронавируса

Ръководителят на авиогрупата очаква засилване на търсенето след лятото, когато вероятно  ограничителните мерки ще бъдат отменени, повече хора ще се тестват, ще имат антитела и ще се ваксинират. При такова развитие в краткосрочна перспектива Lufthansa ще може да увеличи авиопревозите до 70 процента от предкризисното ниво.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.