Според него "еволюционният потенциал“ на вируса се изчерпва

Членът на Научния съвет на Франция, вирусологът Бруно Лина, заяви в четвъртък на 4 март по Franceinfo, че „еволюционният потенциал“ на вируса COVID-19 е на път да бъде изчерпан, съобщава Le Figaro.

Епидемиолог: Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат, преди да е станало късно

„Когато стигне до този край, той ще се върне в редиците на обичайните сезонни вируси, които причиняват настинки или леки форми на инфекциозни заболявания“, каза специалистът. Според Лина имунитетът „след инфекция и след ваксинация“ започва да влияе на вируса.

„Ако иска да продължи да се разпространява в човешката популация, трябва да се адаптира и да се развива. И точно това прави сега“, казва вирусологът, визирайки появата на нови щамове. Френският научен съветник и вирусолог Бруно Лина заяви в четвъртък на 4 март по Franceinfo, че "еволюционният потенциал" на вируса COVID-19 е на път да бъде завършен, съобщава Le Figaro.

Тревожно висок брой починали с коронавирус за 24 часа

"Когато стигне до този край, той ще се върне в редиците на обичайните сезонни вируси, които причиняват настинки или леки форми на инфекциозни заболявания," - каза специалистът. Според Лина имунитетът „след инфекция и след ваксинация“ започва да влияе на вируса.

„Ако иска да продължи да се разпространява в човешката популация, трябва да се адаптира и да се развива. И точно това прави сега “, казва вирусологът, позовавайки се на появата на нови възможности. „Може би сме във фаза, в която този вирус е завършил своята еволюция и сега наближаваме края на пандемичната фаза, за да се върнем към фазата на незабележима циркулация“, предположи експертът.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: "Фокус"