Анонимният художник публикува видео от създаването на творбата

Британският стрийт художник Банкси призна авторството на графити, сътворено върху затворническа стена в английския град Рединг, където е излежавал присъда Оскар Уайлд.
Творбата изобразява затворник, който бяга от тъмницата с помощта на вързани един за друг чаршафи. Към последния е закрепена пишеща машина.

Графит на Банкси се появи върху стена на затвор в Англия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Банкси потвърди авторството на споменатото графити с видео, пуснато в Instagram и проследяващо етапите от създаването на картината. Тя е била направена с помощта на аерозолни бои, трафарети, валяк с боя и вода. Видеото на Банкси е придружено със заставката и звука от образователна телевизионна програма на популярния в миналото американски живописец Боб Рос /1942-1995/. Той сякаш подробно коментира всяко движение на британеца по време на творческия му процес. И така на затворническата стена се появява бягството на затворника в раирани дрехи и импровизираното въже от чаршафи.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Сюжетът е може би препратка към биографията на Оскар Уайлд /1854-1900/, който е бил един от най-известните затворници на Нейно Величество в Рединг. Поетът прекарва там зад решетките година и половина, като наказание за любовна връзка с друг мъж. След освобождаването си Уайлд пише стихотворението "Балада за Редингската тъмница".

Продадоха на търг картина на Банкси за 10 млн. долара (ВИДЕО)

Затворът в Рединг, британски град, разположен на около 70 километра западно от Лондон, не приема осъдени от 2013 година. Министърът на правосъдието трябва да реши този месец дали зданието да бъде реконструирано и преобразено в място за спектакли. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА