Желаещите обаче са малко

Бум на обявите за работа в заведения въпреки новото затягане на мерките и липсата на яснота докога браншът ще остане отворен. Според една от онлайн платформите за намиране на служители, обявите за бармани и сервитьори са скочили с 376%.

Павел Тодоров е управител на 2 заведения в София. След последното затваряне той губи служители, работили за него няколко години. 

„Голяма част от персонала се преориентира към кол центрове, разнасяне на храна”, сподели мъжът.

Свободни места за бармани и сервитьори има, желаещите обаче са малко.

„Много хора си мислят, че барманството и сервитьорството са до време, но всъщност това е професия като всяка друга – изисква много време, отдаденост, знания и умения”, коментира барманът Емил.

Дистанционно обучение и ново работно време за заведенията в София

Глад за работна ръка в заведенията има и в Кюстендил – най-силно засегнатата от пандемията област с 519 заразени на 100 000 души население. Управителят на заведние Петър Петрушев е назначил трима души в последните дни  и търси още.

„Доста хора се прибират от чужбина. Идват все по-качествени хора, които кандидатстват за работа”, коментира той.

За други, проблемът с работната ръка не стои на дневен ред, защото заведенията им остават затворени и към днешна дата.

„Хората идват на механа предимно след 19.00 и няма как в 22:30 да им кажа да станат да си тръгнат. Клиентите се чувстват обидени, че ги гониш”, сподели Божидар Иванов.

Така собственикът на заведението вече обмисля  алтернатива - да превърне механата в гостилница, която да посреща клиенти поне през деня.