В страната пристигна британският принц Чарлз

Гърция отбелязва днес националния си празник - Деня на независимостта. Честването трябваше да бъде по-тържествено от обичайното, защото се навършват 200 години от началото на гръцката национална революция срещу османската власт.

Пандемията от коронавирус обаче осуети плановете. Тържествата започнаха с издигането на гръцкия флаг на акропола в Атина. Последва зрелищен военен парад. За празника в Гърция пристигнаха британският принц Чарлз и съпругата му Камила, руският премиер Михаил Мишустин, министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли и президентът на република Кипър Никос Анастасиадис.

Гърция ще разреши някои полети от "страни с високи нива на ваксинация"

„Като си даваме сметка за нашата отговорност към историята, нашата битка в тези трудни времена е защитата на общественото здраве и социалната сплотеност. Най-голямата сила на нашата нация се крие в единството и солидарността”, заяви президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу.

„Много сме щастливи, че стана възможно да дойдем, защото не бяхме съвсем сигурни дали ще бъде така. И за двама ни е прекрасна възможност да си спомним за ролята, която Великобритания изигра заедно с другите две сили, за подписването на гръцката независимост преди толкова години”, посочи от своя страна принц Чарлз.

А у нас - в чест на 200-годишнината от гръцката революция тази вечер точно в 19:00 часа НДК беше осветен в цветовете на гръцкото знаме.

Редактор: Станимира Шикова