Валентин Кръстев е признат за виновен по делото за НДК

Оправдателна присъда за бившия шеф на НДК Мирослав Боршош. Той беше оневинен по всичките обвинения за злоупотреба със средства.

Колегата му - бившият председател на Съвета на директорите на Националния дворец на културата - Валентин Кръстев, пък беше признат за виновен по две от тях. Минути, след като чу оневиняващата присъда Боршош беше лаконичен.

„Това, което каза съдът, е голямо признание. Радваме се, че истината излезе наяве”, каза той.

„Съдията даде точни аргументи. От изложението му стана ясно, че изначално няма данни за извършено престъпление по преобладаващата част от случаите”, обясни Ина Лулчева, адвокат на Боршош.

Последни думи на Боршош и Кръстев в съда

Междувременно съдът определи, че под натиск и със заплахи Валентин Кръстев е принудил двама свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат цената, предлагана от един от участниците и да завишат на друг. Така победителят бил ясен, а държавата ощетена.

Сагата около НДК започна през лятото на 2017 година. Тогава се наложи Дворецът на културата да бъде ремонтиран, за да се подготви за българското европредседателство. Харчовете около ремонта обаче предизвикаха прокурорска проверка заради която тогавашният директор Мирослав Боршош беше отстранен лично от Лиляна Павлова. После – върнат от Бойко Борисов, а накрая се оттегли сам. Последва разследване. И още тогава от прокуратурата заявиха, че имат доказателства, че Боршош е похарчил неправомерно голяма сума пари. 

Разследването и съдебният процес продължиха около 4 години. По делото бяха разпитани десетки свидетели, сред тях - бивши и действащи  министри, имали отношение към управлението на НДК или към българското европредседателство, а именно - Лиляна Павлова, Вежди Рашидов, Деница Златева и Томислав Дончев.