Трябва да се спазват правилата за носене на маска и за социална дистанция

Няма да има ограничения на движението в нощта на Великден в Румъния и няма да се изисква попълване на декларация от желаещите да присъстват на църковните служби, заяви днес президентът Клаус Йоханис, цитиран от в. "Гъндул".

Здравните власти в Румъния: Четвърти сме в ЕС по ваксинация

"Мога да ви кажа няколко сигурни неща, които бяха обсъдени с представителите на Румънската православна църква. В нощта на Възкресение ограниченията за движение се премахват. Така християните ще могат да участват в службите за Възкресение. Няма да се налага да попълват декларации. Всеки християнин може да отиде на църква, ако иска", заяви държавният глава. По думите му властите няма да се намесват в начина, по който ще бъдат организирани религиозните служби.

Ваксинацията в Румъния - и в личните автомобили

"Църквата ще организира службата както е традицията, няма да се месим в начина, по който ще бъдат организирани службите в църквата. Знаем, че първата част на службата се провежда навън, след което се влиза в църквата, християните влизат, за да участват, да си вземат светлина. Бих искал всичко да протече в спокойствие и при добър ред", посочи Йоханис.

От своя страна премиерът Флорин Къцу също потвърди, че движението през нощта на Великден ще е свободно, но напомни, че трябва да се спазват правилата за носене на маска и за социална дистанция, предаде Аджерпрес.

По-опасна ли е румънската мутация на коронавируса (ВИДЕО)

"Нещата са много прости за тази нощ. От наша гледна точка ни интересува само спазването на правилата, които имаме: маска, социална дистанция и дезинфектант. Що се отнася до начина, по който се провеждат службите - няма да се намесваме в него", заяви Къцу. Той уточни, че не се изисква декларация за излизане през нощта на Великден, но ресторантите и всички останали заведения ще бъдат затворени.

Премиерът благодари на представителите на вероизповеданията за участието в информационната кампания за ваксинацията и ги призова да продължат да подкрепят ускоряването на имунизационния процес. "За да имаме празници без маска, без социална дистанция, е важно да имаме успешна ваксинационна кампания", подчерта премиерът.

Източник: БТА