Двамата размениха реплики, но отново не очи в очи

И днес президентът и премиерът в оставка размениха реплики, но отново не очи в очи. Румен Радев говори от Плана планина, а Бойко Борисов на живо във Facebook. Държавният глава каза, че "в скоро време" ще вземе решение кога да връчи мандата на партията на Слави Трифонов. И подчерта, че има очаквания за съставяне на редовно правителство. Борисов пък изрази съмнение за „задкулисие" между „Има такъв народ” и Радев.

„Защо толкова настояваха бързо да върнем мандата. Наложи се вчера в 07.30 ч. да правим изпълнителна комисия, за да преценим и в 09.30 ч. да го върнем, за да може той да използва деня и да даде мандата на втората партия”, заяви премиерът в оставка.

„Няма определен срок в Конституцията между първи и втори мандат”, контрира Радев.

„Ама нали бързахте за правителство. Има 165 депутати които изразяват подкрепа. Давайте”, настоя Борисов.

Радев: Време между връчването на двата мандата да бъде инвестирано в диалог

„Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Трябва да му дадем шанс да свърши сериозна работа, за каквато вече има заявки. Има предложения не само за Изборния кодекс”, уточни Радев.

„От опит знам, че една партия, ако се заеме първо с Изборния кодекс, никога няма да има успех. Цял свят се отказва от електронното гласуване заради хакерите, а ние ще го въвеждаме. Аз знам поне 2 чужди разузнавателни централи, които веднага ще се намесят и ще видите резултатите”, смята министър-председателят в оставка.

По думите му от днес Слави Трифонов носи цялата отговорност за провалените следващи избори. „И това всеки ден ще му го напомням”, поясни Борисов.

Борисов: Трифонов носи цялата отговорност за следващите избори

А според президента усилията трябва да бъдат насочени към съставяне на нов кабинет. 

„Очаквам партиите  и настоящото правителството да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Ще е много безотговорно към пенсионерите и фирмите пред фалит да се окажат без подкрепа, когато имат най-голяма нужда”, каза още президентът.

„Над 1 млрд. лв. сме дали вече от бюджета за по-възрастните хора”, каза Борисов.

Относно въпроса за съставяне на служебно правителство, държавният глава категорично зави, че на този етап е „несериозно да се мисли за това”. Иначе – причина за задочната размяна на реплики станаха и външно политически теми. Премиерът в оставка отново атакува президента.

„Нито веднъж не се произнесе по казуса с Навални. Целият свят настоява да бъде пуснат, лекуван и освободен. Той още не се е произнесъл. Не се произнесе и по шпионските скандали. Чехия изгони руски дипломати”, каза той.

„Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по тези сигнали. Имаме дълбок пробив в персоналната  сигурност”, пък заяви Радев.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК