Властите в страната обявиха мега ваксинационна кампания

Индия продължава да е критична точка на COVID-19. Страната отчете нов антирекорд по заболели за последното денонощие. Броят на новозаразените за последните 24 часа е близо 402 хиляди. На този фон пожар избухна в COVID-отделение в болница.

До този момент жертвите са 16 - 14 пациенти, и две медицински сестри.

В болницата са били настанени 70 пациенти. 24-ма от тях са били в интензивното отделение. Веднага е започнала евакуацията им.
 
Все още не е ясна причината за пожара. Предполага се, разследване огънят е лумнал заради късо съединение в интензивното отделение за болни от COVID и е бил потушен за един час.  

Преди седмица при подобен инцидент в болница загинаха 13 души.

Няколко пациенти загинаха при пожар в болница в Индия (СНИМКИ)

Според експерти действителният брой на заразените и починалите е много по-голям поради недостига на тестове и неточното вписване на причините за смъртта.

Властите в страната обявиха мега ваксинационна кампания, насочена към всички възрастни, въпреки че някои щати предупредиха за остър недостиг на ваксини.

И макар, че  Индия  е най-големият световен производител на ваксини срещу COVID-19, има ограничен брой дози на разположение в страната. Това задълбочава тежката втора вълна от инфекции. Болниците са препълнени, а семействата се борят да получат от оскъдните медикаменти и кислород.