Необходим е PCR тест при влизане в Португалия

Във връзка с отчетените в България през последните 14 дни по-малко от 500 случая на заразени с Covid-19 на 100 000 души, за пристигащите на континенталната част на Португалия от България отпада задължението за 14-дневна карантина в периода 00.00 ч. на 1 май до 23.59 ч. на 16 май. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Португалия разхлабва COVID-мерките по-рано

По информация на посолството ни в Лисабон остава ограничението за наложителни пътувания - професионални ангажименти, с учебна цел, събиране на семейства, по здравословни и хуманитарни причини.

Всички пътници, независимо от гражданството, пристигащи на континенталната част на Португалия, трябва да представят преди качване на самолета отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа предварително. Изключение от това изискване се прилага за деца до 24-месечна възраст.

Пристигащите по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, трябва да попълнят формуляр. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ АВГУСТ: Португалия без смъртни случаи от COVID-19 за 24 часа

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време - +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg.

Българските граждани, както и всички останали пристигащи от ЕС и Шенгенското пространство, от днес могат да влизат в Дания без уважителна причина и без тест за COVID-19 при условие, че са се ваксинирали с две дози срещу коронавируса. Мярката се отнася за пристигащите от страни в ЕС и Шенгенското пространство, попадащи под категорията “оранжев” код. Сред тях е България. 

По информация на посолството ни в Копенхаген за завършена ваксинационна схема се приема поставянето на две дози от ваксината срещу COVID-19, както и изтичането на 14-дневен период след поставяне на последната доза. В документа следва да са написани имената и рожденната дата на ваксинираното лице, както и името на ваксината.

Дания отваря отново кафенета и ресторанти

Пристигащите в Дания от държави-членки на ЕС и на Шенгенското пространство, които не са ваксинирани, следва да продължат да представят необходимите документи, доказващи „уважителна“ причина, за да бъдат допуснати на територията на Дания, както и негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница.

Това изискване се отнася също така и за транзитно преминаващите през Дания чужди граждани, идващи от страни-членки на ЕС и на Шенгенското пространство, попадащи под категорията „оранжев“ код.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Дания на телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72 и дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg