Председателят на ПГ на ГЕРБ говори пред Диана Найденова в "Карай направо"

„Социолозите тепърва ще мерят доверието в 45-ото НС, което си отиде – безславно, без да е изпълнило нищо от дневния ред на обществото. Само преди това заявките на политическите партии бяха големи, а се оказа, че единствено и само се вълнуват само от политическото оцеляване. Затова и си скроиха такъв Изборен кодекс, който да ги удовлетворява и да дадат властта в ръцете на президента.  Нищо друго не се случи в рамките на този парламент. Освен  онзи прословут противоконституционен мораториум – не само по мое мнение и по мнение на ПГ на ГЕРБ, но и много конституционни съдии – бивши такива, а и юристи се изказаха в тази посока”.  Това заяви пред Диана Найденова в "Карай направо" председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Борисов: ГЕРБ спечели в 24 избирателни района. Считате ли, че сме победени? (ВИДЕО)

По думите й ГЕРБ се е опитала да води конструктивен диалог при връчването на мандата за съставяне на правителство с останалите партии. „Изборите минават и отминават. Сезоните също. Проблемите в ежедневието на българите стоят. Те обаче не бяха в дневния ред нито на НС, нито на партиите, които получиха втория и третия мандат за съставяне на правителство”, заяви тя.

„Ние не воюваме с никого. Защо да воюваме с г-н Радев, след като сме представители на различните видове власт?  Той е президентската институция. Очаквахме, че той ще бъде в тази си роля – на обединител. Неприятно впечатление прави, че той последните няколко дни взема страна в един политически дебат – консултациите за излъчване на ЦИК. Но за служебното правителство и неговите ревизии, тъй като темата за ревизиите е изключително актуална, ревизията, ако ще има – трябва да се направи от служебно правителство. Най-лесно е служебните министри – като влязат в кабинетите си, да направят проверка какво има като информация и като документация. И ако има нещо, което да ги притеснява – да го обявят публично”, категорична е Атанасова.

Сачева: Фрагментираният парламент показва това, което се случва в обществото

„Надявам се, че сега кампанията ще се фокусира върху политиката, защото предходната беше с фокус върху това, колко и как хората, протестиращи от една година, искат да изчегъртат ГЕРБ от властта. Оказа се, че ГЕРБ пак е първа политическа сила и без ГЕРБ не може да се състави правителство. Това го видяхме, макар че никой не пожела разговор. Ние намираме това за груба политическа грешка”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Целия разговор гледайте във видеото