Има ли открити нарушения на пясъчната ивица?

Отново напрежение край плаж „Смокиня”. Природозащитници качиха в социалните мрежи снимки на бетонни блокчета, разположени на пясъка. Експерти от ДНСК и туристическото ведомство се сезираха. 

Снимките се появиха в почивните дни. Природозащитници смятат, че това не са елементи от временни постройки.

„Не отговарят на изискванията от Закона за устройство на територията, където е дефинирано понятието „преместваем” обект”, обясни Спас Узунов от БФ „Биоразнообразие”.

Природозащитници алармират: Бетонни блокчета се появиха на плаж „Смокиня”

„По Закона за Черноморското крайбрежие изрично и категорично пише, че се забранява изливането, леенето на бетон, използването на строителни материали - вар, цимент и каквото и да е друго и се разрешава за изграждането на временни преместваеми обекти - поставяне на метални или бетонни „пети”, посочи концесионерът на плаж „Смокиня” Иван Алексиев.

Точно такива „пети” били и блокчетата. Върху такава основа ще се изградят трите временни постройки. Те съществували в схемата, одобрена от Министерството на туризма, при сключването на концесионният договор. Първи на проверка на място дойдоха от ДНСК. 

„В момента проверяваме едни фундаменти, които са разтоварени, без да са монтирани още”, уточни Крум Митев от РДНСК-Бургас. 

По-късно пристигнаха и проверяващите от Министерството на туризма. „Сега всичко е наред, не виждаме проблеми”, посочи негов представител.

 

 

Концесионерът отхвърли твърденията, че на плажа ще има дискотека за 2 500 посетители и увери, че действията му са част от изпълнението на концесионния договор. 

„В момента имаме всички издадени разрешителни от Министерството на туризма, одобрена скица от РИОСВ и одобрена скица, внесена в Общината. В петък са внесени всички строителни документи”, каза още Алексиев.

Собственикът на бъдещите заведения обясни какво всъщност ще има там. 

„Това са два обекта – единият е ресторант, а другият е бар. Ще работят изцяло през деня, като работното им време е до 11 вечерта. И двата обекта са около 250 квадрата”, коментира наемателят на плаж „Смокините - север” Веселин Борисов.

От Община Созопол все още не са издали разрешителното.

„От 15-и май е в сила забрана за строителство по черноморските градове - специално Созопол и Черноморец. Това означава, че дори и да бъдат утвърдени, те не могат и нямат право да бъдат изграждани в този период, когато се приема, че е активният туристически сезон”, обясни зам.-кметът на Община Созопол Румен Кисьов.

Концесионерът пък отговори, че заведенията са модулни и реално строителство няма да има.
 

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.