Софийската районна прокуратура проверява случая

Група тийнейджъри тормозят в продължение на месеци цял столичен квартал. Жителите на „Св. Троица“ твърдят, че младежите нападат възрастни хора като ги ритат и удрят, чупят и рушат собствеността в жилищните кооперации и заплашват децата им с боксове.

Подадени са сигнали както до прокуратурата, така до детска педагогическа стая. Може ли да бъде прекратен тормозът над хората, живеещи в квартала?

Жители разказват, че дядо е бил съблечен от момчетата, за да му вземат парите. Други деца са били пъхани в кофи за смет.

 

 

„Това са група деца, които обикалят след 22 часа и хвърлят бомби навсякъде. Това представлява голям стрес за живущите. Ние знаем кои са, защото те имат група, където качват записи на постъпките си".

 

 

Друг мъж разказва, че оградата на къщата му е била срутена след взрив от бомбичка.

Потърпевшите са разговаряли с някои от родителите. Писали са и на прокуратурата. От детска педагогическа стая обаче все още не са работили с момчетата.  А това е наложително, казват психолози.

„Това е чисто тийнейджърския модел, на това някой да ме забележи, да ме види. И докато преди беше лесно да си лидер в класа или в квартала, сега трябва да те видят в социалните мрежи и трябва да намериш някоя голяма простотия, която да направиш, за да могат да те забележат”, смята психологът Иван Игов.

Причина за подобно поведение може и да е агресия в семейството. „Тези деца извършват неща, които не разбират, например страданието на другите. Човекът, който те ритат, блъскат или плюят, страда от това. Трябва да си минал поне първото ниво на емоционална зрялост, за да разбереш, че това, с което се правиш на интересен, всъщност наранява другите”, допълва Игов.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че вече тече проверка въз основа на сигнал, подаден на 13.05.2021 г. Жалбата е подадена от жена, живееща в района, за извършен тормоз спрямо нейната малолетна дъщеря.

Повече по темата гледайте във видеото