Експерти говорят за вредните и безопасните добавки и за опита на потребителите
Титанов диоксид, известен повече като титаново белило – се използва като оцветител с избелващи свойства най-вече в кексове, биксвити, сладкиши, сладоледи, дъвки, но и в смеси за супи и сосове, както и в козметичната индустрия.
До скоро беше считан за безвреден. Преди две седмици, обаче, европейската комисия започна дискусии по отстраняването му от списъка с позволени хранителни добавки. Защо?
И ако години наред сме консумирали позволен оцветител с гаранция за безопасност, то значи ли, че тепърва предстои да откриваме и други опасни вещества, които свободно са присъствали в храната ни.
За вредните и безопасните добавки, опитът на потребителите, доказателствата на науката и гаранцията на здравословните продукти – гости в "Социална мрежа" са Мартина Биковска, собственик на сладкарница, проф. Георги Милошев, от Института по молекулярна биология към БАН.
Разговора с тях гледайте във видеото.
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.