По нейните думи успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС

Поставянето днес на началото на работата на Европейската прокуратура е исторически миг. Това заяви на пресконференция ръководителят на новата институция на ЕС Лаура Кьовеши.

Носим огромна отговорност, работата ни е пряко свързана с правата на европейските граждани, добави тя. По нейните думи успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС до невиждани равнища.

Назначиха още един български кандидат за европрокурор

Ще имаме работа с хора, които не се спират пред изключителна жестокост, за да си осигурят безнаказаност, каза Кьовеши. 

И по-конкретно на фокус ще са злоупотребите, корупцията и трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро.

„Наша цел ще бъдат икономическите и финансови престъпления. Не се заблуждавайте - това е най-често срещаната заплаха за всяко демократично общество. Тя често не се съобщава и се подценява. Често дори се толерира. От нея печелят организирани престъпни групи”, добавя Кьовеши.

В България приемат с надежда старта на Европейската прокуратура.

„На местно ниво не само в България във всички държави членки има много сигнали за корупция”, заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Страната ни, обаче, се оказа с най-много отхвърлени кандидатури за европрокурори в ЕС.

Лаура Кьовеши поиска десет българи, но одобри едва четирима. А сред отхвърлените освен прокурори имаше и следователи, и съдия.

Мотивите на обвинителите в Люксембург – нямат опит да защитават обвинения пред съд. Според заместник-министър Мария Павлова, която е бивш следовател, това се дължи на лоша комуникация.

„Следователите са част от магистратурата в България и то пълноправен член, както съдиите и прокурорите. Това ограничаване беше може би заради недоброто разяснение точно на функциите и модела на прокуратурата на България”, обясни тя.

Лаура Кьовеши очаква Висшият съдебен съвет да попълни шестте свободни места на България, за да може прокуратурата да е напълно действаща.

Източник: БТА