Разследващите влязоха снощи в Дирекцията и обискираха кабинета на един от директорите

Не закъсняха реакциите на политическите партии след акцията в Главна дирекция „Национална полиция”. Разследващите влязоха снощи в Дирекцията и провериха кабинета на началник на сектор „Културно-исторически ценности” Ангел Папалезов. Обиски имаше и в дома на полицейския директор.

Коментар за спецакцията на прокуратурата направиха от БСП, „Демократична България”, „Изправи се! Мутри вън” . Според тях действията на държавното обвинение целят забавяне на проверката за това има ли подслушвани политици. 

Обвинение срещу директор в МВР и престрелки между Бойко Рашков и прокуратурата (ОБЗОР)

Различни определения дадоха някои от партиите за акцията на прокуратурата в „Национална полиция”. Според „Изправи се! Мутри вън” действията на държавното обвинение са „саботаж”. От „Демократична България” пък ги нарекоха – „широкомащабна операция по сплашване на хората в службите”. А от БСП обвързаха случващото се в МВР с предизборната кампания. Общото между всички коментари - акцията на  обвинението цели отклоняване на фокуса от скандала с подслушваните политици.

От БСП определиха спецакцията в МВР като „посегателство върху българската държавност и българска институция”. И попитаха - защо прокуратурата не действа толкова бързо и за други съмнения за нарушения. Като например сигналите срещу бившия премиер Бойко Борисов.

СЛЕД АКЦИЯТА: Повдигнаха обвинение на шеф в „Национална полиция”

„Г-н Иван Гешев, вие ще действате ли така, когато става дума за драстични подозрения за огромни нарушения и кражби на висши държавни лица или само ще си играем на предизборни трикове. Няма такава страна в света, в която премиерът ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си, а защо прокуратурата не изпрати веднага обиск в домовете на г-н Борисов”, попита Румен Гечев.

Вместо въпроси от „Демократична България” дойдоха обвинения – за „опити за сплашване и запушване на устата” от страна на държавното обвинение.

Прокуратурата показа културните ценности, открити в кабинета на висш полицай (СНИМКИ)

„Провежда се една широкомащабна операция по сплашване на хората в службите, на които беше възложено да проверят сигналите, че са били провеждани подслушвания на опозиционни фигури. Опитват се да не позволяват хората в службите да излязат от режима на страхуване и „натискане на парцалите” и да започнат да говорят”, заяви Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България”.

А от „Изправи се! Мутри вън” са убедени, че целта на претърсванията в МВР е да спре проверката за това дали има подслушвани политици у нас. И попитаха – защо ако е имало подозрения за нарушения, то проверката не е направена по-рано. 

„Това прилича на саботаж от страна на г-н Гешев и българската прокуратура, което не е добре нито за демокрацията, нито за политическия процес в България. Спецпрокурори и следователи да влязат точно там, при хората, които онзи ден са натоварени със задачата да проверят дали наистина има подслушване на опозицията”, коментира Арман Бабикян, „Изправи се! Мутри вън!”.

В писмена позиция от ГЕРБ настояха „да се уважава разделението на властите и да се зачита тяхната независимост”. И посочват, че прокуратурата е част от независимата съдебна система. От партията на Бойко Борисов заявиха, че са „подложени на компроматни атаки от президента и служебната власт”. 

От ДПС и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” запазиха мълчание.