Темата преобърна дневния ред в държавата и предизвика пресконференции, позиции и прокурорска проверка на изнесените данни

Политически трусове след решението на Съединените щати да наложи санкции на трима българи по закона „Магнитски”, а на още трима да забрани достъпа до американска територия. Темата преобърна дневния ред в държавата и предизвика пресконференции, позиции и прокурорска проверка на изнесените данни. 

Светкавична реакция имаше от страна на тримата санкционирани от Съединените американски щати по закона „Магнитски”. Точно два часа след новината бившият депутат Делян Пеевски обяви, че не е участвал в корупция, но и загатна кой според него допринася за санкциите.

С пост в социалните мрежи Васил Божков първо благодари от Дубай на САЩ, че са се задействали по негов сигнал, без да обръща внимание на санкциите към самия него. По-късно, на онлайн пресконференция, той не се съгласи с твърденията, че е подкупвал политици. Третият от този списък - Илко Желязков - излезе в отпуск и изключи телефона си.

Обвинението към Делян Пеевски е, че е „олигарх, който редовно участва в корупция“, както и че се е договарял с политици за това да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Два часа след като беше обявено, че той попада под удара на закона „Магнитски”, Пеевски определи случващото се като недопустимо и тенденциозно. В писмена позиция той твърди, че не е извършил нищо, с което да накърни международно признати човешки права, че не е държавен служител и че не е участвал в корупционни действия.

Пеевски за санкциите: Абсолютно недопустим и тенденциозен акт

Ексдепутатът обаче вижда зад санкциите опит да бъде дискредитиран, а зад този опит стоял „медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти“. Заради това и Пеевски щял да търси правата си и вече е уведомил адвокатите си зад Океана.

След като получи обвинения за това, че е подкупвал държавни служители, Васил Божков благодари на САЩ за това, че са обърнали внимание на сигнала му, че е бил рекетиран. И покани медиите на пресконференция, в която се включи онлайн от Дубай.

„Прокуратурата повдигна куп фалшиви обвинения и уплаши българския народ, след което незнайно защо американците решиха да повторят същия ход, налагайки ми санкции по „Магнитски”, каза Божков.

Относно обвиненията за подкупи той заяви: „Политически лидери не съм подкупвал. Бях рекетиран от лицето Бойко Методиев Борисов, от лицето Владимир Горанов и други хора от тяхното обкръжение. Рекетът не е подкуп”.

Божков отново каза, че е плащал в продължение на 5 години - от 2014 г. до началото на 2020 г., защото в противен случай „нямало да съществува отдавна“. Той коментира и другото твърдение в документа на финансовото министерство на САЩ, според което е искал да създаде канал за влияние от руски политически лидери. „Ние сме българска партия, аз съм българин и никога няма да се поддам на влияние на чужди политици, независимо дали са руски или американски”, категоричен бе Божков.

Божков: Не съм подкупвал политически лидери, бил съм рекетиран

Заместник-председателят на Бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков, който е посочен в документа като подставено лице на Делян Пеевски, от днес вече е в отпуск.

От Бюрото уточниха за NOVA, че отпускът е бил заявен още на 1 юни без мотиви. Що се отнася до прекратяване на правомощията му в Бюрото - това е в компетенциите на Народното събрание. Опитите на NOVA да се свърже с Желязков останаха без успех. 

От Държавния департамент на САЩ обявиха и списък с българи, които се свързват със сериозна корупция и затова им е забранено да влизат на територията на САЩ. Сред тях е бившият заместник-министър Александър Манолев. Той изпрати до NOVA SMS, в който заяви, че няма да коментира, преди да се запознае в детайли с обвиненията.

Другото име в документите е това на Петър Харалампиев, който е бивш директор на Агенцията за българите в чужбина. Той също отказа коментар. 

С бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов, който също е посочен като човек, подкопавал върховенството на закона, NOVA не успя да се свърже. 

Кои са другите санкционирани от САЩ освен Пеевски и Божков

Имената на Делян Пеевски и Васил Божков са добре познати на обществеността, но и другите четирима българи, санкционирани от САЩ, не са съвсем непознати.

В мотивите на Държавния департамент за забранения достъп на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов се посочва, че те са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции. Преди тези обвинения, Александър Манолев стана публично известен покрай скандала "къщи за гости", а Харалампиев и Томов бяха задържани заради разследване за продаване на българско гражданство.

Името на Александър Манолев стана общоизвестно през 2018 г. В началото на третия кабинет „Борисов” той беше заместник-министър на икономиката. Тогава той е номиниран за транспортен министър на мястото на Ивайло Московски. Московски се отказва след публична информация, че заедно с баща си са печелили обществени поръчки от държавни енергийни фирми за милиони.

Борисов: Нямам фирма с Пеевски, не съм взел и стотинка от Божков

Година по-късно той се оказа в центъра и на скандала с къщите за гости. Стойността на имота, свързан с Манолев е 390 000 лв. Обвинението - къщата е финансирана с евросредства, но е ползвана лично, а за да няма преки следи, е използвано подставено лице. Прокуратурата му повдигна обвинение за източване на евросредства, а делото още продължава.

Петър Харалампиев и Красимир Томов са свързани помежду си чрез Държавната агенция за българите в чужбина. Харалампиев беше неин председател, номиниран от ВМРО. В същото време Томов е главен секретар. През октомври 2018 г. двамата са арестувани по подозрение, че съдействали за българско гражданство срещу заплащане.

Илко Желязков, който е санкциониран по закона „Магнитски”, е бивш заместник-директор на Държавна агенция "Технически операции". В момента той е заместник-председател на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства. От днес вече е в отпуск. Работил е и в ДАНС.

Политически реакции след изнесените от Американския департамент данни

Вълна от политически реакции след изнесените от Американския департамент данни. Бойко Борисов се разграничи от обвързаност с Васил Божков или Делян Пеевски. Слави Трифонов разчете в документа посочване на корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция.

Борисов не бил изненадан от санкциите и призна, че като управник е работил съвместно с американските служби. Той заяви, че бизнес с Делян Пеевски няма, а от Божков не е получил и стотинка.

Санкциите на Съединениете щати към Илко Желязков станаха причина от „Демократична България” да поискат оставката му като зам.-шеф на Националното бюро за СРС-тата. Според Корнелия Нинова на ход е прокуратурата, която трябва да разследва изнесената информация за корупция.

На пресконференция в централата на ГЕРБ Борисов се разграничи. „Отдавна съм заявил моите отношения с Пеевски. Те са чисто политически. Нито имаме фирми, нито общ бизнес, нито каквото и да било. Една стотинка не сме получили от Божков”, каза той.

Борисов заяви още, че бил готов да поеме вина само за един от посочените -  Александър Манолев. „Когато избухна скандалът с къщите за гости - ние го отстранихме. А Илко Желязков Катя го е уволнявала два пъти, аз никога не съм го виждал на живо”, допълни той.

По отношение на Божков от ГЕРБ прехвърлиха топката към служебното правителство. „Кога след като началничката на кабинета си подаде оставката и той ще си подаде оставката”, коментира Даниел Митов.

С пост във Facebook Слави Трифонов посочва, че гражданското общество е знаело за тази корупция и недоволството е било изразено при протестите миналата година.

Според лидера на „Има такъв народ” американският доклад дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция.

Слави Трифонов с коментар за американските санкции срещу Пеевски, Божков и Желязков

От „Позитано” 20  Корнелия Нинова очаква българската прокуратура да разследва изнесените данни.

„Санкциите наложени на физически лица и фирми са сериозен принос към борбата с корупция и паралелната държава в България.Този сигнал не е просто антикорупционен, той е и политически. Такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция”, заяви Корнелия Нинова.

ДПС застана зад бившия си депутат Делян Пеевски. Движението подкрепя борбата с корупцията, но очаква САЩ да предостави доказателства за нарушения на бившия депутат.

От „Демократична България” поискаха оставката на Илко Желязков като зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата. „Днес той тук е паркиран с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Той трябва още днес да си подаде оставката и не само той. Оставката трябва да си подаде и главният прокурор Гешев, който всъщност носи институционалната отговорност за това, че трябваше от американското министерство на финансите да ни кажат неща, които в София знаем”, посочи Христо Иванов.

В политическия прочит на санкциите място се намери и за Мата Хари. Борисов отрече това да е моделът Маги Бадер, която вече беше викана в прокуратурата. „Не само, че е набедена. Я си представете вие да сте семеен човек и изведнъж някой да отиде да каже, че е моя любовница. А аз никога не съм я виждал и чувал. Защо на базата на един компромат извикаха да унижат в спецпрокуратурата едно момиче?”, коментира той.

„Въпросната дама, за която той твърди, че е произвела тези снимки, е ключов свидетел, ако има разследване за корупция срещу Борисов”, каза Христо Иванов.

Прокуратурата разследва четири от шестте лица, санкционирани от САЩ

От прокуратурата обявиха, че ще проверят изнесените в американския доклад данни. Това практически означава, че ще бъдат разследвани и бившият депутат Делян Пеевски и заместник-шефът на Бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков.

От държавното обвинение заявяват, че споделят позицията на американските им партньори и уточняват, че срещу четирима от шестте посочени в доклада лица вече са предприети действия за разследване и че те вече са подведени под наказателна отговорност.

Президентът: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

NOVA потърси коментар и от президента Румен Радев. Той беше лаконичен. „Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно”, посочи той.

Какво представлява законът „Магнитски"

Какво обаче представлява законът „Магнитски", който предизвика политически трусове у нас? Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и който умира при неязяснени обстоятелства в руския следствен арест. 

Първоначално законът „Магнитски” налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. По-късно американските конгресмени решават законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители по целия свят.

Така днес „Магнитски” позволява на САЩ да налага санкции на политици, държавни служители и подпомагащи ги лица, които - според американската администрация - нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция в целия свят.

Какви реално са последствията? Налага се конфискуване или замразяване на банкови сметки и транзакции на санкционираните лица и техни близки. Това се отнася не само до авоари на територията на САЩ, но и по целия свят, ако те са в долари или съответната банка работи с американска финансова институция.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев определи закона „Магнитски” като икономическо убийство. „Всички компании, които имат банкови сметки в САЩ биват блокирани. Всички международни преводи, които са в долари или кореспондират в долари, ще бъдат блокирани. Т.е ако от Дубай изпращам до Сингапур сума и тя се приравнява в долари, тя ще е блокирана”, посочи той.

„Явно в България на политическата сцена ври и кипи и явно предстои промяна на предстоящите избори”, допълни още той.

Цветан Василев сезира властите в САЩ закона „Магнитски" през 2017 г.  

Името на бизнесмена и бивш депутат Делян Пеевски не за първи път се свързва със закона „Магнитски". През 2017 година банкерът Цветан Василев стана първият българин, обърнал се към властите зад Океана с жалба по този текст. В нея той обвини именно Пеевски като един от хората, пряко отговорни за фалита на Корпоративна търговска банка.

„Възможно е да са използвани документи и информация, която е събрана по казуса, който е започнал по съответната апликация на Цветан Василев. Всичко това освен финансова, има и репутационна стойност, така че е възможно да се очакват и други санкции", заяви адвокатът на Цветан Василев Константин Василев.

„Как ще повлияе това и какъв е бизнесът на Делян Пеевски, не мога да кажа, защото неговият бизнес е доста сенчест и много хора имат представа какво представлява. Но аз считам, че всичко това ще повлияе много силно на евентуалните бизнес възможности на този човек”, каза още той.

ВСИЧКО ЗА НАЛОЖЕНИТЕ ОТ САЩ САНКЦИИ ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ" ЧЕТЕТЕ ТУК