При 30-40% от тежките случаи на COVID-19 се получават тромби във вените

След страха от COVID-19 и ваксините, актуална е паниката и от образуването на тромбози, вследствие от първите две. Немски учени заявиха, че са открили как да се неутрализират кръвните съсиреци при векторните ваксини. Колко сериозен е всъщност проблемът и има ли решение? В ефира на предаването "Социална мрежа" темата коментира проф. Лъчезар Гроздински, ръководител на Клиника по ангиология към "Аджибадем Ситиклиник" и председател на Националното дружество по ангиология и флебология.

"Пациентите с риск от тромбози задължително трябва да се ваксинират", заяви медикът. И поясни, че тромбозата представлява запушване на артерия или вена. Инфарктът и инсултът са вид тромбози.

Откъсването на тромб причинява най-тежки последствия, сред тях - и белодробна емболия, каза още проф. Гроздински. По думите му, ако стеснението на артериите се открие навреме, могат да се предотвратят тромбози чрез поставвяне на стент или операция. 

168 случая на кръвни съсиреци във Великобритания след ваксинация с AstraZeneca

"При 30-40 % от тежките случаи на COVID-19 се развиват тромбози във вените на долните крайници и немалка част от смъртните случаи се дължат на белодробни емболии. Основното лечение е с противосъсирващи средства", обясни проф. Гроздински.

Според него ваксините са пътят към излизане от пандемията. А паралелно с имунизацията трябва да се приема и аспирин.

Той смята, че над 1 млн. души в България са изкарали инфекцията, а това значи, че през зимата пандемията може вече да е отминала.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.