Проверките на границата се извършват бавно

Напрежение на границата с Гърция! Огромни колони от леки коли и камиони чакаха с часове за преминаване в южната ни съседка. Причините за трудното преминаване през "Кулата" и огромната опашка са няколко - съботният ден, който традиционно се използва за началото на летните почивки, огромният брой румънски туристи, както и стриктният контрол на влизащите от страна на гръцките власти. 

Отварят ново трасе за празните камиони на "Кулата"

Колоната се образува още от рано сутринта. В даден момент достигна до 4 км, като чакането отнемаше минимум 4 часа. Редки бяха интервалите от време, през което се пропускаха автомобили. Това се случваше на всеки час и половина, като се пропускат стотина коли.

Привечер преминаването през пункта е спокойно. 

 

 

Ранното пристигане на Кулата не спести чакането и на най-ранобудните. В интервала между 8 и 10 часа автомобилите назад в опашката спряха да се движат, тъй като през това време се изчакваше да преминат колите в зоната на пункта.  

На границата работеха три гишета за автомобили, едно за автобуси и едно за камиони. Когато нямаte автобуси, гишето се превръщаte в четвърто за автомобили.

 

 

"Говорих с един от полицаите, които минават да наблюдават как опашката расте, защото други действие не виждам да предприемат. Той ни осведоми, че те нямат никаква вина, вината е в гърците. Дали е така? Кой знае", коментира изчакващ на опашката.

На влизане в Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест направен не по-рано от 72 часа или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, направена преди не по-малко от 14 дни. Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

 

Видео: Моята новина

Гърция ще пуска българи и с отрицателен антигенен тест

Считано от днес /19 юни/ Гърция ще допуска български граждани с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест а COVID-19 на хартиен носител, съобщи гръцкото Министерство на туризма, цитирано в съобщение от МВнР. Документът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега - за навършилите 6.

В същото време съседният пункт "Илинден"- "Ексохи" продължава да е затворен за туристи с решение на гръцкото правителство.