Решението идва седмици преди откриването на Игрите

До 10 000 зрители ще бъдат допускани на състезания от Олимпийските игри в Токио, съобщиха организаторите, предупреждавайки, че надпреварата може да премине при закрити врата, ако има бум на заразени.

Tранссексуален щангист ще се състезава при жените на Олимпиадата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Решението, което идва седмици преди откриването на спортния форум, слага край на месеци спекулации относно това дали зрителите ще бъдат допуснати на отложенаите заради пандемията Игри. През март стана ясно, че няма да има чуждестранни фенове.

„Предвид правителствените рестрикции, ограничението за зрители на Олимпиадата ще бъде 50% от капацитета на стадиона, до максимум 10 000 души на всички съоръжения“, съобщиха организаторите в свое изявление.

Решението относно броя зрители на Паралимпиадата ще бъде оповестено на 16 юли. 

Новак Джокович заплаши да не играе в Токио

Главни медицински експерти, включително топ съветниците на правителството, заявиха, че провеждането на Игрите без публика ще бъде „идеално“ от здравна гледна точка. Те се опасяват, че големите тълпи от фенове могат да доведат до нов бум на заразени в страната, която все още не е ваксинирала достатъчно голям процент от населението си. Над 80% от хората в олимпийското село ще бъдат имунизирани. На атлетите няма да им бъде позволено да контактуват с други хора, като рискуват да бъдат отстранени от Игрите, ако нарушат правилата, включващи носенето на маски и ежедневно тестване за COVID-19.