Подобно природно явление имаше само преди 2 години в Румъния

Торнадото е относително рядко явление за Европа, а дори и когато се случва, нанесените щети не са толкова сериозни. За разлика от САЩ, където има средно над 1000 бури торнадо годишно и то с тежки последици, на Стария континент броят им е няколко стотин. Торнадо има на всички континенти на Земята, с изключение на Антарктида.

Торнадото е резултат от срещата на въздушни маси с различни свойства. Това казаха за NOVA експерти в областта на климатичните промени.

Макар и рядко, Европа си спомня за случаи на мощно тордано. Такова например се разрази в съседна Румъния през април 2019 година, когато имаше седем ранени.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Българи за торнадото в Чехия

Извън Европа – в Китай, през май тази година загинаха 12 души след друго опустошително торнадо. Въпреки всичко климатолозите приемат тези природни явления като най-характерни за Северна Америка заради специфичния географски климат. Но предупреждават, че и на Стария континент трябва да сме подготвени за тях заради драстични промени в климата. Проблемът обаче бил, че е трудно да се прогнозира кога и къде може да се разрази торнадо.

Торнадото в Чехия изненада експертите у нас, но не заради причините, поради които се е формирало, а заради огромната му разрушителна мощ.

„Торнадата в Европа и тези в Съединените американски щати си приличат, но не и по своя мащаб и сила”, обясни климатологът Симеон Матев.

Извънредно положение след торнадото в Чехия (ОБЗОР)

Торнадото като природно явление вече не е характерно само за Северна Америка. Доказателство за това е 2019 година, когато подобна стихия удари Румъния, само на едва 50 километра от Силистра.

„Циклоните, които се образуват над Стария континент, са така наречените извънтропични циклони, които се образуват под влияние на бавноподвижни студени фронтове, които се огъват”, обясни климатологът Петър Янков.

Напредъкът на технологиите обаче не гарантирал точна прогноза кога и къде може да се образува торнадо.

„Пръст в цялата работа при формиране на торнадо има и случайността”, смята Симеон Матев.

Експертите смятат, че сме свидетели на екстремни климатични промени, като посочиха за пример бурята в Лом. И припомниха, че в България също се е образувало торнадо.

„Най-опустошителният такъв вихър е бил над Витоша, когато се образува пистата „Ветровала”, обясни Петър Янков.

РЯДЪК ФЕНОМЕН: Торнадо удари Чехия, има жертви и 150 ранени (ВИДЕО+СНИМКИ)

Засега обаче жегите се оказват по-голям проблем за столичани. А безплатни бутилки с вода бяха раздавани в центъра на София.

„Прогнозите отдавна бяха за затопляне в края на месеца и за по-високи от обичайните за юни температури”, коментира синоптикът Анастасия Кирилова.

2019 година е била най-горещата у нас за последния близо един век. Климатолозите отдават както жегите, така и екстремните природни явления, на глобалното затопляне.

„В момента се намираме, според специалистите, в апогея на този период. Това затопляне е започнало още от 1850 година”, обясни Петър Янков.

„Летата у нас са сезонът, който през последните 30 години действително се е променил най-много, като температурата се е повишила с повече от градус”, обясни Симеон Матев.  

Жълт код за високи температури за днес е в сила за 16 области на страната.